4 pomysły na wykorzystanie suszonych grzybów
Suszone grzyby to jeden z najważniejszych składników w polskiej kuchni. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie na przykład większości dań wigilijnych bez tego wybornego dodatku. Dzięki suszeniu grzyby nabierają głębokiego smaku i aromatu, którego nie da się zastąpić niczym innym. Dodatkowo suszone grzyby są cennym źródłem białka, błonnika i wielu witamin (np. witamina A oraz witaminy z grup B, D, E, C i K). Zawierają też cenne minerały, więc poza doskonałym smakiem warto je spożywać również ze względu na zdrowie. Poznaj więc 4 pomysły na wykorzystanie tego przysmaku.
1. Aromatyczna zupa
Zupa grzybowa to jedno z ulubionych dań Polaków. Istnieje na nie mnóstwo przepisów, a oto ten najprostszy. Wystarczy przygotować bulion, dodać do niego wcześniej namoczone, pokrojone suszone grzyby i warzywa na których się gotował. Dobrze jest zagęścić zupę mąką i śmietaną. Nie zapominajmy też o przyprawach i pyszna zupa grzybowa gotowa. Przygotowana w ten sposób najlepiej będzie smakować z makaronem. Suszone grzyby świetnie sprawdzą się też jako urozmaicenie na przykład w zupie jarzynowej. Ten mały dodatek może zupełnie zmienić jej smak i zaskoczyć wszystkich domowników czy gości.
2. Grzybowy puder
Z suszonych grzybów możemy stworzyć również przyprawę. Wystarczy zetrzeć grzyby w moździerzu do konsystencji pudru. Gotową przyprawę możemy dodawać do jajecznicy, zup czy sosów. Trzeba jedynie pamiętać, by przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej z ciemnego szkła. Aby smak przyprawy był jeszcze ciekawszy i bogatszy, najlepiej wymieszać kilka rodzajów grzybów. W sklepach stacjonarnych ich wybór bywa ograniczony, ale z pomocą przychodzą delikatesy online. Na przykład sklep Magdy Gessler ma w swojej ofercie szeroki wybór suszonych grzybów.Chyba każdy z nas chciałby, żeby jego dania smakowały tak, jakby przygotowała je sama Magda Gessler.
3. Obiad w pół godziny
Z suszonych grzybów możemy też przygotować bardzo prosty i szybki obiad, czyli makaron z sosem grzybowym. Trzeba zacząć od ugotowania w osolonej wodzie makaronu. Cebulę i namoczone grzyby należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Następie do sosu trzeba dodać trochę wody, śmietanki i dusić go przez kilka minut. Sos najlepiej przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która świetnie komponuje się ze smakiem grzybów. To błyskawiczne danie świetnie smakuje podane z posiekaną natką pietruszki.
4. Wegetariańskie specjały
Suszone grzyby to produkt, który świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Dzięki zawartości białka i głębokiemu smakowi grzyby można stosować jako zamiennik mięsa w wielu daniach. Doskonale sprawdzą się one jako główny składnik kotletów do burgerów. Można też przygotować z nich na przykład bezmięsny pasztet. Takie dania na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.
Zastanawiasz się, gdzie zakupisz najlepszej jakości suszone grzyby? Sprawdź Delikatesy Magdy Gessler: https://delikatesy.ufukiera.pl/suszone-grzyby-i-owoce.