Przeprowadzanie dezynfekcji w branży gastronomicznej i spożywczej.

Proces dezynfekcji, czyli pozbywania się wszelkich zarazków i drobnoustrojów chorobotwórczych, to w branżach gastronomicznej oraz spożywczej, obowiązek. Chodzi tutaj o to, iż w branży, która ma bezpośredni kontakt z żywnością, należy zadbać o to, aby sama żywność była w stu procentach bezpieczna od jakichkolwiek zakażeń. W tym szczególnym też przypadku, zachodzi konieczność przeprowadzania regularnych zabiegów dezynfekcji, a najlepiej, jeśli będą to zabiegi realizowane przez zewnętrzną, specjalistyczną firmę, która będzie posiadać odpowiednie doświadczenie, wiedzę i wyposażenie do przeprowadzania dezynfekcji.

Dlaczego dezynfekcja jest niezbędna?

Przede wszystkim dlatego, iż w toku prowadzenia prac związanych z przygotowywaniem żywności, czy też jej przetwarzaniem, na wszystkich powierzchniach, czy też naczyniach, zawsze pozostają jakieś resztki, na których mogą się rozwijać groźne zarazki i drobnoustroje chorobotwórcze. Jeśli byśmy się ich nie pozbyli, zachodzi wielkie ryzyko, iż przedostaną się one do kolejnych porcji przygotowywanej żywności, a to jest rzecz wręcz niedopuszczalna. W takich bowiem przypadkach, może dojść do zagrożenia życia, a na to, żaden przedsiębiorca w tego typu branżach nie może sobie pozwolić. Druga sprawa, to regularne kontrole sanepidu, które nakierowane są właśnie na kwestię czystości w pomieszczeniach w których przygotowywana jest żywność. W trakcie takiej kontroli nie powinno dojść do wykrycia jakichkolwiek zanieczyszczeń, bowiem sanepid może podjąć decyzję nawet o zamknięciu zakładu czy też lokalu gastronomicznego, a to będzie pociągać za sobą kolejne koszty. Przede wszystkim zakład będzie stać i nie będzie generować zysków, a my będziemy musieli przeprowadzić dezynfekcję i czekać na kolejną wizytę sanepidu, aby dostać zgodę na dalsze prowadzenie działalności. Jest to jak najbardziej niewskazane, toteż o wiele lepiej, jeśli dezynfekcja będzie przeprowadzana bardzo wnikliwie i regularnie, aby w czasie kontroli sanepidu nie doszło do wykrycia jakichkolwiek zagrożeń.

Przeprowadzanie dezynfekcji.

W pierwszej kolejności, musimy pamiętać, iż każdego dnia, po zakończeniu zmiany roboczej, pracownicy powinni samodzielnie przeprowadzać proces dezynfekcji, przede wszystkim w zakresie odkażania naczyń i narzędzi używanych do pracy, oraz wykorzystywanych powierzchni. W tym celu przede wszystkim będziemy stosować wszelkiego rodzaju środki do oprysku, które bardzo łatwo aplikować. W przypadku naczyń i narzędzi będzie to bardzo często proces odkażania wysokotemperaturowego w przemysłowych zmywarkach. Niemniej jednak niezbędna będzie także profesjonalna firma z Bielska Białej zajmująca się dezynfekcją, która regularnie będzie odwiedzać nasz zakład czy też lokal gastronomiczny i przeprowadzać kompletna dezynfekcję całej powierzchni. Dzięki temu ewentualnie pozostające mikroorganizmy zostaną doszczętnie wybite, a nasz lokal czy też zakład produkcji spożywczej w stu procentach bezpieczny przed jakimikolwiek zagrożeniami.

Dodaj komentarz