
Praktyczne kuchenne wyposażenie restauracji
Wyposażenie gastronomii musi spełniać rygorystyczne wymogi sanepidu. Ponadto powinno być łatwe w utrzymaniu, tak aby pracownicy nie spędzali całych nocy na starannym wyczyszczeniu mebli i sprzętów. I najważniejsze – wyposażenie restauracji musi być wykonane z bezpiecznych materiałów, które nie oddziałują w żaden sposób na żywność.
Nasze meble i urządzenia gastronomiczne to najwyższej jakości elementy, dzięki którym zapełnisz kuchnię w swojej restauracji. Pokrótce objaśniamy, w jaki sposób dobrać meble do swoich potrzeb.
Jak dobrać kuchenne wyposażenie?
Zaplecze restauracji składa się z kilku miejsc. Przede wszystkim kuchnia, czyli miejsce przygotowywania posiłków, które dzieli się na tzw. kuchnię „ciepłą” oraz „zimną”. Następnie dział magazynowy, w którym jak sama nazwa wskazuje, przechowuje się żywność. Nie wolno zapominać o przygotowalniach, brudnej i czystej. Ostatnia przestrzeń łączy zaplecze z jadalnią i nazywa się ją działem ekspedycyjnym. Jest to miejsce, w którym klienci lub kelnerzy, w zależności od typu lokalu, odbierają gotowe posiłki oraz odnoszą brudne naczynia.
Dla każdego z powyższych działów należy zakupić odpowiednie wyposażenie gastronomii. Kuchnia ciepła, czyli część zaplecza, w którym kucharze przygotowują posiłki wymagające obróbki termicznej, naturalnie wyposaża się w piece oraz grille. Tutaj powinny znaleźć się również kotły, garnki i patelnie. Nieodłącznym elementem kuchni ciepłej są stoły robocze, okapy oraz zlewy. Kuchnia zimna to miejsce, w którym kucharze skupiają się na szykowaniu zimnych zakąsek oraz deserów. W tej części restauracji znajdują się głównie stoły robocze i zlewy.
Wyposażenie działu magazynowego
Dział magazynowy wyposażony jest w lodówki, zamrażarki, półki, palety, regały oraz szafy. Tutaj składowane jest jedzenie, z którego kucharze przygotowują posiłki dla gości. Każdy typ jedzenia ma inne wymagania dotyczące przechowywania, dlatego wszystkie opakowania należy dokładnie oznaczyć. Tutaj warto umieścić również specjalną wagę magazynową.
Przygotowalnie to pomieszczenia albo wnęki, w których szykuje się jedzenie z magazynu w taki sposób, aby mogło trafić do kuchni. W strefie „brudnej” myje i obiera się owoce i warzywa oraz jaja, natomiast w „czystej” powyższe produkty się rozdrabnia. Tutaj również przygotowuje się wstępnie mięso i ryby przed gotowaniem lub smażeniem czy pieczeniem. Te przestrzenie zawierają w sobie stoły robocze, zlewy, umywalki do rąk, pojemniki na odpady, krajalnice, urządzenia chłodnicze oraz urządzenia do zagniatania ciasta.
Dział ekspedycyjny – jak go wyposażyć
Dział ekspedycyjny to przede wszystkim stół odbiorczy, na który trafiają brudne naczynia. Zastąpić go może wózek, którym kelner przewozi zastawę bezpośrednio do umywalni. W tym dziale muszą znajdować się zlewy oraz pojemniki na odpady. Profesjonalna zmywarka również ma tutaj swoje miejsce. Ostatnim elementem wyposażenia tej strefy jest stół odstawczy, na którym odkłada się czyste naczynia do odparowania.
Powyższe wskazówki dotyczą podstawowego wyposażenia restauracyjnego zaplecza. Oprócz specjalistycznych mebli kuchnia obfituje w mniejsze akcesoria, takie jak miksery, noże, tłuczki, formy do wypiekania itp. Sprawdź profesjonalne wyposażenie gastronomii na stronie Gastroplaneta.pl – oferujemy wszystko, czego zaplecze twojej restauracji potrzebuje.